Budownictwo wczoraj i dzis : Wniosek o domową opiekę nad dzieckiem / AVP_arhitekti

Dzięki uprzejmości AVP_arhitekti W obrębie miejsca, w którym projekt dotyczący chorego domu dziecka jest zaprojektowany, biorąc pod uwagę delikatny temat, podstawową koncepcją projektu AVP_arhitekti jest strona.
Wszystkie inne koncepcje (przestrzeń, budynek, konstrukcja, produkcja fizyczna, projektowanie formularzy) podlegają tej podstawowej koncepcji i są zobowiązane do jej wspierania.
Uwaga jest skierowana na dobro dzieci.
Przestrzenie, materiały i schematy organizacyjne mają na celu wsparcie ogólnej atmosfery spokoju, bezpieczeństwa, komfortu, bezpiecznej komunikacji wewnętrznej, powiązanych przestrzeni zewnętrznych i wewnętrznych oraz intymnych dziedzińców.
Projekt ma zatem skromne znaczenie preferowanego systemu konstrukcyjnego, nietypowej geometrii i wymuszonego podejścia do wykresu, które na końcu są tymi (ciężkimi, zewnętrznymi) czynnikami, na których koncepcja jest testowana i wyszczególniona z matematyczną precyzją.
Więcej zdjęć i opis projektu po przerwie.
Geometria terenu dyktuje konfigurację zewnętrznej powierzchni, ściany południowej, ustawionej jako poziomy układ prostych liniowych elementów składowych, które są wyrażone jako płaskie, poziome i pionowe linie, przezroczyste okna membranowe itp.
Dodano abstrakcyjne kształty do repertuaru jako rzeczywistość ciepła i intymności domu, prawie wernakularne formy domów dwuspadowych, południowych balkonów i wygiętych powierzchni ściany dziedzińca, wszystkie z drewnianym wykończeniem zgodnie z charakterem sąsiednich domów w tym samym sąsiedztwo lub ulica.
Dzięki uprzejmości AVP_arhitekti Większość obiektów komunikacyjnych i usługowych, a także główne wejście, pomieszczenia mieszkalne, pomieszczenia administracyjne i medyczne znajdują się wzdłuż północnego skraju parteru, tworząc prosty szkielet organizacyjny całości.
Dzięki temu składowi duża część placu budowy jest wolna dla miejsc południowych, słonecznych zielonych terenów ogrodów i tarasów.
Pokoje dziecięce, skierowane na południowy wschód, zostały umieszczone na pierwszym i drugim piętrze w trzech segmentach, prostopadle do jednostki usługowej.
Każdy z tych pawilonów kończy się (elewacja południowa) z większym, skierowanym na południe tarasem.
Dwa pokoje dla bardzo chorych dzieci zostały umieszczone na parterze po zachodniej stronie budynku, zwrócone w kierunku zachodniego ogrodu.
Na wyższych piętrach znajdowała się jadalnia, kuchnia i inne urządzenia.
Dzięki uprzejmości AVP_arhektekti Funkcjonowanie całości zapewnia główna oś komunikacyjna (korytarz) wzdłuż północnej fasady budynku.
Drugorzędna łączność jest ustawiona prostopadle do głównej komunikacji.
Związek różnych poziomów (parter, górne piętra i tarasy) zapewniają klatki schodowe i windy zlokalizowane w głównej hali komunikacyjnej, do której można bezpośrednio wejść z głównego wejścia położonego na północ od wejścia służbowego na wschodzie strona budynku, dostępna i połączona z ulicą.
Dzięki uprzejmości AVP_arhitekti Architects: Arch.
Vedran Pedišić, Arch.
Mladen Hofmman i Arch.
Iva Marjančević z firmy SANGRAD architects, Arch.
Emil Špirić i Arch.
Erick Velasco Farrera od AVP_arhitekti Lokalizacja: Zagrzeb, Chorwacja Właściciel / klient: Prywatny Status: Pozycja konkursowa Powierzchnia budynku: 1460.00 m2 Grafika: AVP_arhitekti
[patrz też: okno połaciowe, silka czy porotherm, tynkowanie ręczne ]

Powiązane tematy z artykułem: okno połaciowe silka czy porotherm tynkowanie ręczne